De waarde van een partij als MASE (Is dat No cure no pay?)

24-11-22


No cure no pay is letterlijk vertaald: Geen genezing, geen betaling. Hiermee wordt bedoeld dat je pas betaalt wanneer je gevraagde diensten succesvol ontvangen hebt. 


Wat is no cure no pay?

Geregeld krijg ik de vraag of we bij MASE International werken vanuit de no cure no pay constructie. Simpel gesteld wil no cure no pay zeggen dat je wordt betaald op basis van resultaten; presteer je goed, dan krijg je betaald en anders niet. Dit klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk voor de opdrachtgever. Echter wordt hier vaak niet bij vermeld dat er bij een succesvolle dienst vaak bijvoorbeeld extra moet worden betaald aan een ‘no cure no pay vergoeding’, om het risico dat de dienstverlener liep te dekken. 

Deze beloningsvorm wordt met name toegepast in sectoren waarin bemiddeling een belangrijke rol speelt, zoals de recruitment sector. Bedrijven zullen deze vraag bijvoorbeeld niet snel stellen aan accounts: “Als ik de jaarrekening goed vind zal ik je betalen en anders niet”.


Hoe dat werkt in de praktijk

Stel je voor: Een opdrachtgever heeft zijn eigen netwerk al ingezet om een geschikte kandidaat voor zijn vacature te vinden. Gezien dit niet gelukt is, schakelt hij de hulp in van een recruitment bureau. Dit bureau hanteert een no cure no pay constructie en gaat voor de opdrachtgever op zoek naar een geschikte kandidaat. De opdrachtgever stelt meerdere recruitment bureaus dezelfde vraag om zijn kans van slagen te vergroten en betaald uiteindelijk alleen het bureau dat hem aan de geschikte kandidaat hielp. Zowel de opdrachtgever als de recruitment bureaus die niet de geschikte kandidaat vonden zijn in dit verhaal onnodig veel tijd en geld verloren.


Investering 

Ik hoorde hier laatst nog een interessante metafoor over; wanneer je gaat vissen naar een speciaal type vis en na uren je net uitgooien heb je nog niets gevangen, dan kun je twee dingen doen: Je kunt een andere plek proberen of je kunt er wat netten bij gooien om je kans van slagen te vergroten. Je loopt het risico dat je na uren vissen van alles in je net vangt waar je niets mee kunt, zonder jouw speciale vis tegen te zijn gekomen. Het was dan misschien een beter idee geweest om te investeren in een goede hengel.


Onnodige concurrentie

Tot slot wil ik nog even uitlichten dat ik het betreur dat de concurrentie strijd tussen recruitment bureaus op de toch al zo krappe arbeidsmarkt onnodig groot wordt gemaakt door no cure no pay.  

Terugkomend op de vraag die mij geregeld wordt gesteld; nee, bij MASE International werken we niet vanuit een no cure no pay constructie. Daar zit niet onze waarde. De belangrijkste reden hiervoor is de waarde die we hechten aan de commitment tussen de klant en MASE. Door als partner de procedure sámen met onze klant te doorlopen voorkomen we opportunisme, zoals wanneer er kandidaten voorgesteld worden terwijl deze eigenlijk niet goed passen want “je weet maar nooit”. Daarbij heeft dit naar mijn mening ook iets te maken met jezelf als bureau serieus nemen. Het is een vak, geen hobby. Wij staan voor een hoge kwaliteit van proces en procedure. Daarnaast komt het commitment met elkaar de volharding in het werk ten goede, opgeven is dan een minder voor de hand liggende optie, 

hd-wallpaper-gce977168b_1920.jpg